<<Обратно начало карта на сайта новини предстоящо видео новини празник 2010г празник 2009г. празник 2008г.До всички, които обичат Несебър!

Идват дните, в които нашият любим град празнува своя път през времето. Път, отъпкан от рибари и търговци, от нашественици и бежанци, от прокудени и завръщащи се. Този път е белязал града със символи на вярата, надеждата и любовта, които днес са емблема не само на Несебър, а и на България. Тазгодишният празник носи посланието на самочувствието на общността, осъзнала своята сила и културната си мисия. През изтеклата година Несебър показа на света, че е дом и вдъхновение за много талантливи хора. Подаде ръка за духовна утеха на тези, които са го напуснали отдавна. Отвори сърцето си за тези, които търсеха помощ.


„Съзиданието и паметта – пътя на града” – това е посланието на празника на град Несебър, 15 август, Успение Богородично. В рамките на традиционния празник на града Община Несебър ще представи един нов проект по реставрация, консервация, социализация и експониране на две от знаковите църкви на града – „Св.Йоан Кръстител” и „Св.Параскева”. Специализиран туристически маршрут „Духовния път” ще води туриста по стъпките на вярата в личната му среща със старинния град.

Показвайки уникалността на всяка една църква, този маршрут ще започне от църквите „Св.Йоан Кръстител” и „Св.Параскева”, като постепенно ще обхване всички 11.

Реставрацията и консервацията на църквите ще покаже ангажираността на общината по опазване на Несебър като град на културно-историческото наследство.

Всички можем да минем по този път, означен с белите птици на щастието и нашата лична птица, понесла на крилата си съкровенните ни молитви да стане част от тяхното ято.