<<Обратно начало карта на сайта новини предстоящо видео новини празник 2010г празник 2009г. празник 2008г.


За пръв път тази година на празника на града ни ще гостуват потомци на изселилите се от Несебър гърци, основали в южната ни съседка Нова Месемврия и носещи в сърцето си разказите и обичта, легендите и спомените на своите деди за приказния град. Те се срещнаха след 80 години с една от митичните несебърски икони Света Богородица - Владетелка на живота.

Това гостуване в Гърция се превърна в едно духовно разтърсващо и емоционално събитие на вярата и надеждата, в празник на милосърдието и обичта. И като християни и като европейци и като хора с една обич - Несебър, приели виждането на един велик българин, че бъдещето ще е едно мирно културно съревнование между народите, хората от двата града с едно име решиха тези срещи да продължат.

Сега на 15 август жителите и гостите на града ни ще видят танците от фолклорния концерт на гостите от Неа Месемврия, за да се убедят колко много неща ни свързват и че Балканите не са вече барутния погреб на Европа, а люлката на човешката култура и цивилизация родила демокрацията.

Заповядайте на вълнуващия празник!